Zelf een vijver aanleggen in 6 stappen

Een vijver: een stukje rustgevende natuur in eigen tuin. Wie wil dat nou niet? Maar het aanleggen van zo’n bassin kan nog een hele klus zijn. De vraag luidt dan ook of dit iets is wat u zelf kunt doen of dat u dit beter kunt uitbesteden. In dit artikel laten wij zien hoe u zelf een vijver aan kunt leggen zodat u daar een weloverwogen keuze over kunt maken.

 

Stap 1: Het ontwerp
Het aanleggen van een vijver begint met een goed ontwerp.  Het is belangrijk om stil te staan bij wat voor soort vijver u wilt hebben: een vissenvijver (misschien wel met koikarpers), een natuurvijver, een spiegelvijver of zelfs een zwemvijver? Al deze vijversoorten komen met hun eigen ideale afmetingen en benodigde voorbereidingen. Maak een plattegrond van uw tuin met daarin de gewenste vijver. Denk niet alleen na over het formaat ervan, maar ook over de vorm en de diepte en vergeet daarbij vooral de plateaus voor de beplanting niet. Denk vooral ook aan de sfeer van de tuin. In moderne tuinen passen vijvers met scherpe, strakke lijnen. Dat terwijl er in romantische tuinen plaats is voor vijvers met ronde vormen die ondiep uitlopen naar de kant. Denk ook alvast na over eventuele beplanting en filtersystemen en hoe deze desgewenst weggewerkt kunnen worden.

Stap 2: Het graafwerk
Als het bouwplan af is, dan kan er gewerkt gaan worden en in dit geval zal dat in de vorm van graven zijn. Bij stap 1 hebt u al bepaald welke vorm vijver u wilt hebben en dus ook of u voor een voorgevormde kunststof bak kiest of toch liever voor vijverfolie. In dit stappenplan gaan wij uit van een vijver van vijverfolie, maar ook de andere optie zullen we kort bespreken.

De vijver dient stap voor stap en per plateau uitgegraven te worden, waarbij de tekening uit stap 1 als leidraad wordt genomen. Indien de vijver drie plateaus krijgt, is er dus sprake van een ondiep, een middeldiep en een diep niveau. Op de bodem van de vijver zal nog een laag wit zand worden aangebracht. Graaf het gat dus overal zo’n 10 centimeter dieper dan je de vijver uiteindelijk wilt hebben. Let er ook op dat er nergens stenen of wortels uitsteken. Verwijder alle scherpe voorwerpen uit de aarde op de bodem en vooral ook aan de zijkanten van de vijver.

Stap 3: De bodembescherming
Als het graafwerk gedaan is, is het tijd voor de bodembescherming. Op alle horizontale vlakken komt een laag van zo’n 10 centimeter wit zand te liggen. Dit biedt niet alleen een zachte, beschermende onderlaag voor de vijverfolie door de druk te verdelen, het voorkomt ook dat de folie door grondwater omhoog wordt gedrukt, wat u natuurlijk niet wilt hebben omdat dit kan zorgen voor lekkages. Druk het zand goed aan en spreid er vervolgens een speciale beschermingsdeken overheen.

Stap 4: De vijverfolie
Na het leggen van het zand en de beschermingsdeken kan vervolgens de folie worden aangebracht. Probeer de folie zo goed als het gaat tegen de ondergrond en de wanden aan te drukken, maar leg het niet te strak in verband met mogelijk scheuren na het vullen. Probeer zo min mogelijk op de vijverfolie te stappen. Maakt u zich geen zorgen over lelijke plooien in de hoeken, hier ziet u niets meer van na het vullen van de vijver en het biedt welkome schuilplaatsen aan de fauna die intrek zal doen wanneer de vijver eenmaal klaar is.
Als de folie eenmaal ligt, kan deze aan de randen op maat gesneden worden. Laat een rand van zo’n 50 centimeter zitten. Dit kan later worden weggewerkt zodat het niet meer zichtbaar is.

Stap 5: De randafwerking
Nu is het tijd voor de randafwerking. Het is om te beginnen belangrijk dat de rand goed waterpas ligt. Afwijkingen hierin zullen, zeker bij een strakke, moderne vijver, goed zichtbaar zijn en blijven. Tijdens deze stap kan de vijverfolie worden ingegraven of bijgesneden.

Stap 6: Het vullen
Als de vijver eenmaal helemaal af is, kan deze worden gevuld met water en waterplanten. Na de opstartfase, waarin er een balans tot stand komt in de vijver, kunnen ook de eventuele vissen worden toegevoegd.

Een voorgevormde kunststof kuip
Zoals eerder in dit artikel al aangegeven, is het ook mogelijk om bij de aanleg van een vijver gebruik te maken van een voorgevormde plastic bak. De aanpak van de aanleg van de vijver is dan iets anders, maar lijkt sterk op het hier benoemde proces. Graaf om te beginnen een gat uit waar de bak zo goed mogelijk in past. Zorg ervoor dat de rand van de kuip waterpas ligt. Vul de naden tussen de aarde en de bak op met wit zand.

Offerteplek
Wilt u na het lezen van dit artikel nog steeds een vijver geïnstalleerd hebben in uw tuin, maar ziet u het niet zitten om dit zelf aan te pakken? Geen nood, Offerteplek brengt u eenvoudig in contact met professionals die het voor u kunnen doen! Plaats vandaag nog uw aanvraag.

Geplaatst in

Gratis offertes aanvragen

Vraag offertes op bij gespecialiseerde bedrijven. Geheel vrijblijvend en binnen 2 minuten geregeld.

 

1
2
Vul je postcode in
Vul je huisnummer in
Vul je straatnaam in
Vul je plaatsnaam in
Selecteer een optie
Volgende stap
Selecteer een optie
Selecteer een optie
< Vorige stap
Volgende stap
Vul hier je voornaam in
Vul hier je achternaam in
Vul een geldig telefoonnummer in
Vul een geldig e-mailadres in
Accepteer de algemene voorwaarden
< Vorige stap
Offertes aanvragen
Bedankt voor de aanvraag!

Uw offerte aanvraag wordt door Offerteplek verwerkt. U ontvangt binnen 2 minuten een bevestiging per e-mail.

Onze voordelen

Direct in zicht bij meerdere aanbieders

Altijd de béste prijs

Gratis en vrijblijvend

Binnen 2 minuten geregeld!

Kies voor lokale bedrijven

Benieuwd hoe Offerteplek werkt? Bekijk onze korte introductie video