Zelf een laminaatvloer leggen in 7 stappen

De vloer: waarschijnlijk het meest gebruikte onderdeel van uw huis. Elke dag lopen u, uw bezoek en uw eventuele huisdieren er overheen. Met al dat gebruik dat we ervan maken, is het dan ook niet gek dat een vloer na verloop van tijd versleten is en aan vervanging toe is. Of misschien gaat u verhuizen en moet er een nieuwe vloer in uw huis of appartement komen te liggen. Dat zijn goede redenen om ervoor te kiezen om een laminaatvloer te laten leggen in uw woning. Laminaat is door de jaren heen een van de meest gekozen vloersoorten geworden. Dat is ook niet raar als u bedenkt dat laminaat immers vele voordelen kent. Het is kleurvast en vochtbestendig. Laminaat is te koop in allerlei soorten en kleuren, dus er is altijd wel een variant die bij u in de smaak valt. Verder werken laminaatvloeren minimaal en zijn ze goed schoon te houden en eenvoudig en goedkoop in onderhoud. Als klap op de vuurpijl is laminaat eenvoudig te leggen dankzij een eenvoudig kliksysteem waardoor er geen lijm nodig is voor de bevestiging, maar de planken eenvoudig in elkaar geklikt kunnen worden. Hierdoor is het heel goed mogelijk om de vloer zelf te leggen. In dit artikel leggen wij u uit hoe u dat doet.  Hierdoor krijgt u het ook voor elkaar om zelf de vloer te leggen als u geen enkele ervaring hebt!

Stap 1: Acclimatiseren
Voordat u begint, moeten de laminaatplanken ten minste 48 uur de tijd krijgen om te wennen aan de luchtvochtigheid en de temperatuur van de woning. Leg de planken plat op de vloer en zet ze niet schuin tegen de muur aan omdat ze op die manier krom kunnen trekken.

Stap 2: De ondervloer
De eerste stap is het leggen van een ondervloer. De ondervloer is belangrijk omdat u hierdoor langer plezier zult hebben van uw laminaatvloer. Bij het kiezen van een ondervloer moet u rekening houden met vier punten: het egaliserend vermogen, de warmte-isolatie, de vochtdichtheid en de mate van geluidsdemping.

Stap 3: Beginnen in de hoek
Bij het leggen van laminaat begint u altijd in de hoek. Plaats afstandhouders tegen de muur en leg de eerste plank laminaat er tegenaan.

Stap 4: Planken afzagen
Voor het snijden van de laminaatplanken kunt u het beste kiezen voor laminaatsnijder. Hiermee krijgt u het beste resultaat. Je hebt op deze manier een perfecte snede en de toplaag van het laminaat raakt niet beschadigd. Er komt bij deze werkwijze ook geen stof vrij bij het op maat maken van de planken. Een alternatief is het gebruik van een decoupeerzaag.

Stap 5: Wild verband
Als de eerste baan laminaat ligt, is het tijd voor de tweede baan. Begin met het afgezaagde deel van de laatste plank van de eerste baan. Dit zorgt ervoor dat de naden steeds verspringen onderling. Maar let op, want dit deel mag niet korter zijn dan 30 centimeter. Als dit wel het geval is, zaag dan een stuk af van een nieuwe plank.

Stap 6: De legsystemen
Er zijn verschillende legsystemen op de markt gebracht. De eerste variant is het kliksysteem. Klik deze planken met de lange zijde in elkaar. Gebruik een slagblokje om de planken goed sluitend te krijgen.
De andere variant is het snelkliksysteem. Hierbij wordt de kopse kant met de vingers aan de vorige plank bevestigd. Aan deze kant zit een blauw stripje. Houd er rekening mee dat bij deze variant niet tegen de planken aan geslagen mogen worden, ook niet met de hand. Op die manier gaat het kliksysteem kapot.

Stap 7: De laatste baan
De laatste baan laminaat moet u in de breedte op maat maken. Leg de plank die verzaagd moet worden bovenop de een na laatste baan die als laatste is gelegd. Leg hier nog een plank op en duw deze tegen de muur aan. Houd er een afstandhouder tussen, teken vervolgens de rand van de tweede plank op de eerste plank af en zaag deze dan op maat. Deze plank kan ietwat schuin in het profiel worden geklikt.

Tips bij het leggen
In iedere kamer is wel een stukje te vinden waar het leggen van het laminaat een grotere uitdaging vormt dan in de rest van de kamer. Voorbeelden hiervan zijn de delen bij deurposten of leidingen. Gebruik hiervoor een profielaftaster. Een profielaftaster wordt tegen het lastig te beleggen stuk vloer aangelegd en neemt dan de vorm hiervan aan. U kunt deze vorm met potlood aftekenen op de af te snijden plank om deze vervolgens uit te snijden. Zo past de plank precies.
In het geval van leidingen die precies door een plank heen lopen, kunt u de plant ter hoogte van het midden van de leiding doorzagen. Teken vervolgens op beide delen de helft van de diameter van de leiding af en snijdt deze uit. U kunt de delen op de juiste plaats plakken met wat lijm.
Als de laatste plank onder een radiator komt te liggen, dan hebt u maar weinig werkruimte om de plank aan te tikken. Maak dan gebruik van een slagijzer. Haak dit achter de afgezaagde kant en tik daarna met uw hamer de plank goed aan.

Wilt u graag een laminaatvloer in uw huis of appartement gelegd hebben, maar ziet u het niet zitten zelf hiermee aan de slag te gaan? Dat is geen enkel probleem. Wij van Offerteplek helpen u hier graag mee. Vul vandaag nog ons online offerte aanvraagformulier zo volledig mogelijk in en u ontvangt spoedig offertes van professionals die door ons zijn geselecteerd. Deze bekwame vakmensen helpen u graag bij uw klus.

Geplaatst in

Gratis offertes aanvragen

Vraag offertes op bij gespecialiseerde bedrijven. Geheel vrijblijvend en binnen 2 minuten geregeld.

 

1
2
Vul je postcode in
Vul je huisnummer in
Vul je straatnaam in
Vul je plaatsnaam in
Selecteer een optie
Volgende stap
Selecteer een optie
Selecteer een optie
< Vorige stap
Volgende stap
Vul hier je voornaam in
Vul hier je achternaam in
Vul een geldig telefoonnummer in
Vul een geldig e-mailadres in
Accepteer de algemene voorwaarden
< Vorige stap
Offertes aanvragen
Bedankt voor de aanvraag!

Uw offerte aanvraag wordt door Offerteplek verwerkt. U ontvangt binnen 2 minuten een bevestiging per e-mail.

Onze voordelen

Direct in zicht bij meerdere aanbieders

Altijd de béste prijs

Gratis en vrijblijvend

Binnen 2 minuten geregeld!

Kies voor lokale bedrijven

Benieuwd hoe Offerteplek werkt? Bekijk onze korte introductie video