Meubels restaureren

Zijn uw antieke meubels beschadigd en wilt u ze in hun oude glorie hersteld hebben? Kies dan voor meubelrestauratie.

Vraag via Offerteplek eenvoudig meerdere offertes op bij gespecialiseerde bedrijven.

Meubels restaureren

Antieke meubels hebben elk zo hun eigen verhaal en dragen vaak herinneringen aan misschien wel inmiddels overleden dierbaren met zich mee. Het is dan ook niet zo gek om ervoor te kiezen om een kast, stoel of tafel te laten restaureren als deze daaraan toe is zodat het stuk ook voor toekomstige generaties te bewonderen blijft. Bij meubelrestauratie is het belangrijk dat de schade wordt hersteld, maar dat het karakter van het meubelstuk wordt behouden. Ook dient een restauratie op zo’n manier te worden gedaan dat deze omkeerbaar is, door bijvoorbeeld traditionele materialen te gebruiken zoals bijenwas en beender- en huidenlijm. De juiste vakmensen doen precies dat en zijn betrokken bij uw verhaal en helpen u graag bij het in oude glorie herstellen van uw meubelstuk.

Veel voorkomende schades


Veel voorkomende schades aan antieke meubelen zijn bijvoorbeeld:

 • Beschadigde of weggesleten oppervlakteafwerking
 • Scheuren door krimp
 • Ontbrekende delen fineer
 • Vocht- of brandschade
 • Inbraak- of verhuisschade
 • Ontbrekende of kapotte ornamenten of profielen
 • Kapotte scharnierpunten
 • Ingesleten ladelopers en geleiding
 • Schade door houtworm
 • Versleten stoffering
 • Loszittende of verbroken verbindingen

Houtworm


Bij schade door houtworm moet er om te beginnen worden gekeken of de insecten nog actief zijn. Als dat inderdaad het geval blijkt te zijn, dan kan behandeling plaatsvinden in een zuurstofarme omgeving om de houtwormen te doden. Deze methode is zeer effectief en gelukkig niet chemisch. Dat zou ook niet effectief zijn in veel gevallen omdat antieke meubels door de jaren heen vaak een flinke waslaag hebben opgebouwd waardoor middelen niet in het hout kunnen trekken waardoor ook de houtworm er niet mee in contact kan komen. Een andere non-toxische behandelmethode is het meubelstuk voor een langere periode in een vriescel te zetten. Ook hierdoor sterven de eitjes, larven en kevers. Als de kever onschadelijk is gemaakt, kan de restauratie plaatsvinden.

Krimpschade


Antieke meubels hebben vaak te maken met krimpschade. Deze vorm van schade ontstaat doordat onze huizen tegenwoordig zo goed zijn geïsoleerd en gestookt dat de lucht droger is geworden. Hout neemt bij een toename aan luchtvochtigheid vocht op uit de omgeving en bij een daling van de luchtvochtigheid geeft het hout het vocht ook weer af aan de omgeving. Het kan ook gebeuren dat onderdelen hierdoor kromtrekken. Andere vormen van krimpschade zijn gescheurde kastzijden, ladebodems en deurpanelen. De behandeling van krimpschade bestaat uit het stabiliseren, dichten en retoucheren van de krimpscheuren zodat ze onzichtbaar worden. Hierbij houden vakmensen ook rekening met de werking van het hout om krimpschade in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen. De originele afwerking wordt zo veel mogelijk behouden om het meubelstuk zijn originele sfeer te laten behouden.

Antieke stoelen en banken


Er kan heel wat misgaan met de stoffering van antieke banken en stoelen. Denk hierbij aan vlekken in de stoffering of gebroken stiknaden of zelfs gaten en scheuren in de bekleding. Ook kunnen er problemen ontstaan met betrekking tot de constructie van bijvoorbeeld het zitgedeelte. Zo kunnen verbindingen los komen te zitten of breken. Verder kan ook de vulling aan vervanging toe zijn.  Restaurateurs van antieke meubelstukken kunnen u doorgaans prima helpen met deze problemen. Zij maken gebruik van de oorspronkelijke natuurlijke materialen om uw geliefde meubelstuk weer in de oude glorie te herstellen. Voorbeelden van deze authentieke materialen zijn paardenhaar, zeegras, jute en koperen veren.

Conservatie


Niet alleen restauratie en reparatie van oude meubelen is mogelijk, soms is het juist wenselijk om verder verval te voorkomen. Verzwakte houten elementen kunnen bijvoorbeeld behandeld worden met reversibele kunsthars. Zo worden de elementen sterker met een minder poreus oppervlak, maar blijft de elasticiteit behouden.

Patina

Restaureren kan gebeuren met behoud van patina om het originele karakter van het meubelstuk intact te houden. Antieke meubels met door de jaren heen opgebouwde patina zijn vaak juist mooier dan meubelstukken zonder dit oude uiterlijk. Schuren van antieke meubelen is in veel gevallen dan ook niet nodig. De meubels behouden dan wel hun oude stijlkenmerken en ornamenten, maar  zien er te nieuw uit voor hun bouwjaar. Dat is natuurlijk zonde.

Wat zijn de kosten van meubelrestauratie?


De kosten voor meubelrestauratie lopen erg uiteen omdat elk meubelstuk en elk probleem uniek is. Bij offerteplek kunt u gemakkelijk meerdere offertes ontvangen van verschillende bedrijven die bij ons zijn aangesloten. Vraag vandaag nog offertes aan en ontdek de kosten voor uw klus.

Hoe kan Offerteplek u helpen?

Wilt u uw geliefde meubels gerestaureerd hebben? Vul dan vandaag nog ons online offerte aanvraagformulier aan en ontvang spoedig offertes van verschillende bedrijven die de klus maar al te graag voor u willen klaren.

Vind de juiste professional nog beter met de volgende tips:

Bij meerdere foto's ontvangt u tot 70% meer offertes.

Bij omschrijvingen met meer dan 3 zinnen ontvangt u tot 120% meer reacties.

Geef in de omschrijving aan of u liever gebeld of gemaild wilt worden.

Maak uw beslissing binnen 5 dagen voor een spoedige afhandeling van uw opdracht.

In 3 stappen dichter bij de juiste professional

1
2
Vul je postcode in
Vul je huisnummer in
Vul je straatnaam in
Vul je plaatsnaam in
Selecteer een optie
Volgende stap
Selecteer een optie
Selecteer een optie
< Vorige stap
Volgende stap
Vul hier je voornaam in
Vul hier je achternaam in
Vul een geldig telefoonnummer in
Vul een geldig e-mailadres in
Accepteer de algemene voorwaarden
< Vorige stap
Offertes aanvragen
Bedankt voor de aanvraag!

Uw offerte aanvraag wordt door Offerteplek verwerkt. U ontvangt binnen 2 minuten een bevestiging per e-mail.

Onze voordelen

Direct in zicht bij meerdere aanbieders

Altijd de béste prijs

Gratis en vrijblijvend

Binnen 2 minuten geregeld!

Kies voor lokale bedrijven

Benieuwd hoe Offerteplek werkt? Bekijk onze korte introductie video

Laat Offerteplek het werk voor u doen

Bezoeker van Offerteplek?
Wacht niet langer en ga aan de slag met ons platform om de beste offerte in huis te halen voor uw project. Vraag vandaag nog een offerte aan.

Bedrijf op zoek naar meer opdrachten?
Meld u als bedrijf aan bij Offerteplek en ontvang nieuwe opdrachten. Wij werken hard voor u op een ouderwets persoonlijke manier. Ervaar het zelf en meld u aan als bedrijf.

foto roy-oud

Vragen? Laten we even bellen:
085 30 12 957