Een antiek meubelstuk kapot? Laat het repareren!

Vraag geheel gratis en vrijblijvend offertes aan:

Een beschadigd antiek meubelstuk gooi je niet zomaar weg, dat repareer je! Dankzij de kundige professionals op Offerteplek kan een versleten of beschadigd antiekstuk in de oude glorie worden hersteld.

Vraag via Offerteplek eenvoudig meerdere offertes op bij gespecialiseerde bedrijven.

Start direct jouw offerte aanvraag:

1
2
Vul je postcode in
Vul je huisnummer in
Vul je straatnaam in
Vul je plaatsnaam in
Selecteer een optie
Volgende stap
Selecteer een optie
Selecteer een optie
< Vorige stap
Volgende stap
Vul hier je voornaam in
Vul hier je achternaam in
Vul een geldig telefoonnummer in
Vul een geldig e-mailadres in
Accepteer de algemene voorwaarden
< Vorige stap
Offertes aanvragen
Bedankt voor de aanvraag!

Uw offerte aanvraag wordt door Offerteplek verwerkt. U ontvangt binnen 2 minuten een bevestiging per e-mail.

Hoe werkt het:

Stel snel en gratis uw offerte aanvraag op

Wij verzenden uw aanvraag naar verschillende lokale bedrijven

Ontvang verschillende offertes en kies de beste

Het leven van uw antiek verlengen

Antieke meubels hebben elk zo hun eigen verhaal en dragen vaak herinneringen aan misschien wel inmiddels overleden dierbaren met zich mee. Het is dan ook niet zo gek om ervoor te kiezen om een kast, stoel of tafel te laten restaureren als deze daaraan toe is zodat het stuk ook voor toekomstige generaties te bewonderen blijft. Bij meubelrestauratie is het belangrijk dat de schade wordt hersteld, maar dat het karakter van het meubelstuk wordt behouden. Ook dient een restauratie op zo’n manier te worden gedaan dat deze omkeerbaar is, door bijvoorbeeld traditionele materialen te gebruiken zoals bijenwas en beender- en huidenlijm. De juiste vakmensen doen precies dat en zijn betrokken bij uw verhaal en helpen u graag bij het in oude glorie herstellen van uw meubelstuk.

Veel voorkomende schades

Veel voorkomende schades aan antieke meubelen zijn bijvoorbeeld:
- Beschadigde of weggesleten oppervlakteafwerking
- Scheuren door krimp
- Ontbrekende delen fineer
- Vocht- of brandschade
- Inbraak- of verhuisschade
- Ontbrekende of kapotte ornamenten of profielen
- Kapotte scharnierpunten
- Ingesleten ladelopers en geleiding
- Schade door houtworm
- Versleten stoffering
- Loszittende of verbroken verbindingen

Houtworm

Bij schade door houtworm moet er om te beginnen worden gekeken of de insecten nog actief zijn. Als dat inderdaad het geval blijkt te zijn, dan kan behandeling plaatsvinden in een zuurstofarme omgeving om de houtwormen te doden. Deze methode is zeer effectief en gelukkig niet chemisch. Dat zou ook niet effectief zijn in veel gevallen omdat antieke meubels door de jaren heen vaak een flinke waslaag hebben opgebouwd waardoor middelen niet in het hout kunnen trekken waardoor ook de houtworm er niet mee in contact kan komen. Een andere non-toxische behandelmethode is het meubelstuk voor een langere periode in een vriescel te zetten. Ook hierdoor sterven de eitjes, larven en kevers. Als de kever onschadelijk is gemaakt, kan de restauratie plaatsvinden.

Krimpschade

Antieke meubels hebben vaak te maken met krimpschade. Deze vorm van schade ontstaat doordat onze huizen tegenwoordig zo goed zijn geïsoleerd en gestookt dat de lucht droger is geworden. Hout neemt bij een toename aan luchtvochtigheid vocht op uit de omgeving en bij een daling van de luchtvochtigheid geeft het hout het vocht ook weer af aan de omgeving. Het kan ook gebeuren dat onderdelen hierdoor kromtrekken. Andere vormen van krimpschade zijn gescheurde kastzijden, ladebodems en deurpanelen. De behandeling van krimpschade bestaat uit het stabiliseren, dichten en retoucheren van de krimpscheuren zodat ze onzichtbaar worden. Hierbij houden vakmensen ook rekening met de werking van het hout om krimpschade in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen. De originele afwerking wordt zo veel mogelijk behouden om het meubelstuk zijn originele sfeer te laten behouden.
Antieke stoelen en banken
Er kan heel wat misgaan met de stoffering van antieke banken en stoelen. Denk hierbij aan vlekken in de stoffering of gebroken stiknaden of zelfs gaten en scheuren in de bekleding. Ook kunnen er problemen ontstaan met betrekking tot de constructie van bijvoorbeeld het zitgedeelte. Zo kunnen verbindingen los komen te zitten of breken. Verder kan ook de vulling aan vervanging toe zijn. Restaurateurs van antieke meubelstukken kunnen u doorgaans prima helpen met deze problemen. Zij maken gebruik van de oorspronkelijke natuurlijke materialen om uw geliefde meubelstuk weer in de oude glorie te herstellen. Voorbeelden van deze authentieke materialen zijn paardenhaar, zeegras, jute en koperen veren.

Conservatie

Niet alleen restauratie en reparatie van oude meubelen is mogelijk, soms is het juist wenselijk om verder verval te voorkomen. Verzwakte houten elementen kunnen bijvoorbeeld behandeld worden met reversibele kunsthars. Zo worden de elementen sterker met een minder poreus oppervlak, maar blijft de elasticiteit behouden.
Patina
Restaureren kan gebeuren met behoud van patina om het originele karakter van het meubelstuk intact te houden. Antieke meubels met door de jaren heen opgebouwde patina zijn vaak juist mooier dan meubelstukken zonder dit oude uiterlijk. Schuren van antieke meubelen is in veel gevallen dan ook niet nodig. De meubels behouden dan wel hun oude stijlkenmerken en ornamenten, maar zien er te nieuw uit voor hun bouwjaar. Dat is natuurlijk zonde.

 

Heeft u antieke meubels die dringend toe zijn aan een beetje liefde en aandacht? Twijfel dan niet en vul vandaag nog ons online offerte aanvraagformulier in. U ontvangt dan spoedig offertes van bij ons aangesloten professionals die u maar al te graag helpen met uw klus.

Onze voordelen

Direct in zicht bij meerdere aanbieders

Altijd de béste prijs

Gratis en vrijblijvend

Binnen 2 minuten geregeld!

Kies voor lokale bedrijven