In 6 stappen zelf een stoel bekleden

Geef uw stoel een nieuwe look en feel

Bent u in een creatieve bui en heeft u wat tijd over of zin in een nieuw, leuk en uitdagend project? Kies er dan voor om zelf uw stoel opnieuw te bekleden.
Veel stoelen verliezen na verloop van tijd hun frisse uitstraling. En dat is ook niet vreemd. Als het goed is heeft u de stoel gekocht omdat deze mooi in de woonkamer staat, maar de belangrijkste reden is dat deze zo lekker zit. En dus wordt er veel gebruik van gemaakt met slijtage tot gevolg. Of het nu slijtage plekken zijn of scheuren in de stof. De stoel kan wel een make-over gebruiken.
Is de stof van de fauteuil lelijk geworden, of wil je gewoon een nieuwe stof op de eetkamerstoelen? Dat kan en dit kan je zelf proberen. Wij geven u graag de stappen om er zelf een start mee te kunnen maken.

Stel uzelf eerst de vraag: zelf stoel bekleden of toch uitbesteden?

Wij raden iedereen aan om eerst nog eens goed na te gaan of u handig genoeg bent om een stoel te stofferen. Stoelen kom in alle soorten en maten en hebben. Dit betekent ook dat het stofferen van een stoel zijn eigen moeilijkheidsgraad heeft. De waarde van een stoel is eveneens een belangrijke factor om mee te nemen in uw beslissing. Met een goedkope IKEA stoel kan best een gokje gewaagd worden, maar met een fauteuil van Chesterfield is dit niet aan te raden. In dat geval kunt u beter een professionele stoffeerder inhuren voor een vakkundige stoffering.

Een goed begin is het halve werk

Gaat u de handen uit de mouwen steken? Voordat u begint is het belangrijk dat je alle benodigde materialen in huis haalt. Wanneer je alles voorhanden hebt werk je prettiger en kan je progressie blijven maken. Als je steeds naar de doe-het-zelf zaak om de hoek moet rijden om de juiste spullen te halen schiet het allemaal niet op.
Zorg dat u op voorhand de volgende spullen in huis hebt:

• Nieuwe stof
• Nietpistool
• Naald
• Draad
• Stift
• Lijm
• Spelden
• Schroevendraaier
• Schuim
• Schaar

Tip voordat u begint(!)
Zorg dat u een camera/telefoon en een kladblok hebt om elke stap bij te houden. Noteer goed wat elke stap gedaan wordt en maak hier foto’s van. Met behulp van een goede documentatie kunt u niet in de war raken en weet u precies waar u bent gebleven. Dit voorkomt tijdverlies en is wel zo handig.

Alles in huis gehaald? Mooi! Dan gaan we beginnen.

Stap 1: Bekijk de constructie

Een ouderwetse houten stoel is moeilijker om te stofferen als een stoel die volledig uit elkaar kan worden gehaald. Bekijk van tevoren dus altijd goed hoe een stoel in elkaar zit.

Stap 2: de stoel demonteren

Wanneer u goed heeft gezien hoe de constructie van de stoel is kan hiernaar gehandeld worden. We willen het onszelf zo makkelijk mogelijk maken. Demonteer de stoel daarom zo ver mogelijk als nodig is. Zorg ervoor dat de delen die u wilt stofferen zo toegankelijk mogelijk zijn gemaakt. Doe dit met de grootste zorg en aandacht om te voorkomen dat er beschadigingen aan de stoel ontstaan.

Stap 3: Maak de oude stof los

Dit is precisiewerk en hiervoor moet u ook het nodige geduld willen opbrengen. Door dit werkje heel precies en voorzichtig uit te voeren bespaart u zichzelf een hoop tijd. Door de stof zo secuur mogelijk te verwijderen creëert u automatisch een mal. Hiermee bespaart u zichzelf de tijd die het kost om de stof op te meten.

Stap 4: Bekijk of er verdere reparaties nodig zijn

Wanneer u de stof verwijdert kan het voorkomen dat overige beschadigingen tegen het lijf gelopen worden. Controleer daarom het binnenwerk. Dit is het ideale moment om dit ook weer op orde te brengen.

Stap 5: Knip de stof op maat

Pak de stof er weer bij die van de stoel is verwijderd. Leg dit op de nieuwe lap stof en bevestig de mal met spelden. Knip – met een scherpe schaar – dezelfde vorm uit de nieuwe stof. Houdt een halve centimeter extra stof aan om te voorkomen dat u tekort komt wanneer de stof opnieuw bevestigt gaat worden.

Stap 6: Bekleed de stoel opnieuw

Alle mallen gemaakt en de stof op maat geknipt? Dan is het tijd voor de laatste stap: het zelf opnieuw bekleden van de stoel. Voor deze stap heeft u het nietpistool nodig. Niet de stof aan een kant van de stoel/zitting vast. Trek vervolgens de stof strak en niet deze ook aan deze kant vast. Kijk goed of alles netjes vast zit. Doe dit vervolgens ook voor de andere zijden waar de bekleding op vastgezet moet worden. Klaar!

Toch liever uitbesteden?

Heeft u niet het volledige vertrouwen om de stoel zelf opnieuw te bekleden. Dan kunt u denken aan het inhuren van een professionele meubelstoffeerder. Een stoel bekleden kunnen zij als geen ander. U kunt heel eenvoudig een offerte aanvragen bij meerdere stoffeerders via de website van Offerteplek. Doorloop het onderstaande formulier en vraag binnen 2 minuten offertes aan om uw stoel weer prachtig mooi te laten schitteren in uw woonkamer.

Gratis offertes aanvragen

Vraag offertes op bij gespecialiseerde bedrijven. Geheel vrijblijvend en binnen 2 minuten geregeld.

 

1
2
Vul je postcode in
Vul je huisnummer in
Vul je straatnaam in
Vul je plaatsnaam in
Selecteer een optie
Volgende stap
Selecteer een optie
Selecteer een optie
< Vorige stap
Volgende stap
Vul hier je voornaam in
Vul hier je achternaam in
Vul een geldig telefoonnummer in
Vul een geldig e-mailadres in
Accepteer de algemene voorwaarden
< Vorige stap
Offertes aanvragen
Bedankt voor de aanvraag!

Uw offerte aanvraag wordt door Offerteplek verwerkt. U ontvangt binnen 2 minuten een bevestiging per e-mail.

Onze voordelen

Direct in zicht bij meerdere aanbieders

Altijd de béste prijs

Gratis en vrijblijvend

Binnen 2 minuten geregeld!

Kies voor lokale bedrijven

Benieuwd hoe Offerteplek werkt? Bekijk onze korte introductie video

× Direct contact met één van onze topbedrijven