In 6 stappen zelf een stoel bekleden

Geef uw stoel een nieuwe look en feel

Bent u in een creatieve bui en heeft u wat tijd over of zin in een nieuw, leuk en uitdagend project? Kies er dan voor om zelf uw stoel opnieuw te bekleden.

Veel stoelen verliezen na verloop van tijd hun frisse uitstraling. En dat is ook niet vreemd. Als het goed is heeft u de stoel gekocht omdat deze mooi in de woonkamer staat, maar de belangrijkste reden is dat deze zo lekker zit. En dus wordt er veel gebruik van gemaakt met slijtage tot gevolg. Of het nu slijtage plekken zijn of scheuren in de stof. De stoel kan wel een make-over gebruiken. Is de stof van de fauteuil lelijk geworden, of wilt u gewoon een nieuwe stof op de eetkamerstoelen? Dat kan en dit kunt u zelf proberen. Wij geven u graag de stappen om er zelf een start mee te kunnen maken.

Stel uzelf eerst de vraag: zelf de stoel bekleden of toch uitbesteden?

Wij raden iedereen aan om eerst nog eens goed na te gaan of u handig genoeg bent om een stoel te stofferen. Stoelen komen in alle soorten en maten. Dit betekent ook dat het stofferen van een stoel zijn eigen moeilijkheidsgraad heeft. De waarde van een stoel is eveneens een belangrijke factor om mee te nemen in uw beslissing. Met een goedkope IKEA stoel kan best een gokje gewaagd worden, maar met een fauteuil van Chesterfield is dit niet aan te raden. In dat geval kunt u beter een professionele stoffeerder inhuren voor een vakkundige stoffering.

Benieuwd wat het kost om een stoel te laten bekleden? Vraag een offerte aan bij een professional en vindt de juiste stoffeerder voor uw klus.

Een goed begin is het halve werk

Gaat u de handen uit de mouwen steken? Voordat u begint is het belangrijk dat je alle benodigde materialen in huis haalt. Wanneer u alles voorhanden hebt werkt u prettiger en kunt u progressie blijven maken. Wanneer u steeds naar de doe-het-zelf zaak om de hoek moet rijden om de juiste spullen te halen schiet het allemaal niet op. Zorg dat u op voorhand de volgende spullen in huis hebt:

  • Nieuwe stof
  • Nietpistool
  • Naald
  • Draad
  • Stift
  • Lijm
  • Spelden
  • Schroevendraaier
  • Schuimrubber
  • Schaar

Tip voordat u begint(!)
Zorg dat u een camera/telefoon en een kladblok hebt om elke stap bij te houden. Noteer goed wat er bij elke stap gedaan wordt en maak hier foto’s van. Met behulp van een goede documentatie kunt u niet in de war raken en weet u precies waar u bent gebleven. Dit voorkomt tijdverlies en is wel zo handig.

Alles in huis gehaald? Mooi! Dan gaan we beginnen.

Stap 1: Bekijk de constructie

Een ouderwetse houten stoel is moeilijker om te stofferen dan een stoel die volledig uit elkaar kan worden gehaald. Bekijk van tevoren dus altijd goed hoe een stoel in elkaar zit.

Stap 2: De stoel demonteren

Wanneer u goed heeft gezien hoe de constructie van de stoel is, kan hiernaar gehandeld worden. We willen het onszelf zo makkelijk mogelijk maken. Demonteer de stoel daarom zo ver mogelijk. Zorg ervoor dat de delen die u wilt stofferen zo toegankelijk mogelijk zijn gemaakt. Doe dit met de grootste zorg en aandacht om te voorkomen dat er beschadigingen aan de stoel ontstaan.

Stap 3: Maak de oude stof los

Dit is precisiewerk en hiervoor moet u ook het nodige geduld willen opbrengen. Door dit werkje heel precies en voorzichtig uit te voeren bespaart u uzelf een hoop tijd. Door de stof zo secuur mogelijk te verwijderen, creëert u automatisch een mal. Hiermee bespaart u uzelf de tijd en moeite die het kost om de stof op te meten.

Stap 4: Bekijk of er verdere reparaties nodig zijn

Wanneer u de stof verwijdert, kan het voorkomen dat er beschadigingen aan het licht komen. Controleer daarom het binnenwerk. Dit is het ideale moment om dit ook weer op orde te brengen, mochten hier problemen mee zijn.

Stap 5: Knip de stof op maat

Pak de stof er weer bij die van de stoel is verwijderd. Leg dit op de nieuwe lap stof en bevestig de mal met spelden. Knip  met een scherpe schaar  dezelfde vorm uit de nieuwe stof. Houdt een halve centimeter extra stof aan om te voorkomen dat u tekort komt wanneer de stof opnieuw bevestigd gaat worden.

Stap 6: Bekleed de stoel opnieuw

Alle mallen gemaakt en de stof op maat geknipt? Dan is het tijd voor de laatste stap: het zelf opnieuw bekleden van de stoel. Voor deze stap heeft u het nietpistool nodig. Niet de stof aan één kant van de stoel/zitting vast. Trek vervolgens de stof strak en niet deze ook aan deze kant vast. Kijk goed of alles netjes vastzit. Doe dit vervolgens ook voor de andere zijden waar de bekleding op vastgezet moet worden. Klaar!

De juiste nieuwe stof kiezen

Het leukste taakje aan het bekleden van een stoel is zonder twijfel het uitkiezen van de nieuwe stof waarmee u uw stoel gaat bekleden. Maar voor welke stof kiest u? Indien u de oude uitstraling van de stoel wilt behouden, is het aan te raden om dezelfde soort stof te kiezen, maar dat hoeft zeker niet. Opties waar u uit kunt kiezen zijn meubelstof die van verschillende materialen gemaakt kan zijn, velours, kunstleer/skai of echt leer.

Meubelstof: Meubelstof bestaat in verschillende soorten. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen stof gemaakt van natuurlijke grondstoffen en stof gemaakt van synthetische grondstoffen. Voorbeelden hiervan zijn acryl, polyamide en polyester. De stof met een natuurlijke oorsprong wordt gemaakt van producten die afkomstig zijn van planten of dieren. De meest bekende variant hiervan is katoen, maar ook linnen, wol en zijde zijn een optie. Omdat natuurlijke materialen kwetsbaar zijn, wordt er vaak een combinatie van natuurlijke en synthetische materialen gemaakt.

Meubelstof is niet alleen verkrijgbaar van verschillende grondstoffen, er kunnen ook verschillende technieken zijn gebruikt om de stof te vervaardigen. Zo kan de stof al tijdens het weven de uiteindelijke kleur hebben, maar de stof kan ook naderhand nog worden gekleurd. Patronen kunnen worden ingeweven of naderhand op de stof worden gedrukt. Ook is het mogelijk dat de stof is geborduurd. Hierdoor ontstaat een reliëf.

Houd er rekening mee dat goedkope stoffen doorgaans niet geschikt zijn als meubelstof omdat ze te dun zijn en dus niet bestand zijn tegen het intensieve gebruik waar een meubelstuk op kan rekenen. Een kwalitatieve stof om meubels mee te stofferen heeft gemiddeld een startprijs van tien euro per meter.

 

Velours: Velours voelt doorgaans lekker zacht aan, dus het is heel geschikt voor een lekkere knusse stoel. Velours wordt gemaakt van garen gemaakt van kunststof. Veloursstoffen hebben een lange levensduur. Ze blijven lange tijd hun mooie glans behouden. Het is een sterke en soepele stof die zich prima leent voor het bekleden van een meubelstuk.  Verder is velours niet direct vatbaar voor zonlicht en is deze dus kleurvast. Een populaire variant is Hengelose trijp stof, welke een dicht geweven structuur met een slibeffect heeft.

 

Kunstleer/skai: Skai bestaat uit polyurethaan op een stevige stoffen onderlaag.  Kunstleer is beschikbaar in verschillende varianten. Er bestaat kunstleer met een nerf design en kunstleer met een leder print zodat het lijkt op echt lederen stof. Skai is goedkoper dan leer, maar is op het oog in veel gevallen hier niet van te onderscheiden. U zult het materiaal hoogstens wat minder soepel aan vinden voelen wanneer u plaatsneemt op de stoel. Kunstleer met een beschermende afdeklaag is goed bestand tegen vuil en verkleuringen, bijvoorbeeld door zonlicht.

 

Echt leer: Leer is verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen afgedekt leer, semi-aniline leer en vol-aniline leer.

Afgedekt leer is een goede keuze voor een stoel waar veel gebruik van wordt gemaakt. Het is namelijk stevig materiaal dat wel tegen een stootje kan. Ideaal dus voor intensief woongebruik. Bij afgedekt leer zijn oneffenheden in de huid zoals littekens zo veel mogelijk weggewerkt en dus onzichtbaar gemaakt. Zoals de naam al doet vermoeden, is afgedekt leer afgewerkt met een laklaag. Door deze laag is het leer ook enigszins bestand tegen verkleuring door zonlicht. Deze vorm van leer is verkrijgbaar in verschillende diktes. Door de jaren heen zal het leer na gebruik wat soepeler worden en kan er plooivorming ontstaan waardoor uw meubel wat minder strak oogt. Dit doet echter geen afbreuk aan de levensduur van het leer.

Semi-aniline leer lijkt op afgedekt leer, maar er zijn wel verschillen. Zo is deze vorm van leer slechts licht gecorrigeerd, waardoor de natuurlijke nerf van het leer nog zichtbaar is door de afwerking heen. De beschermingslaag op dit leer is ook veel dunner dan die van afgedekt leer. Na verloop van tijd kan er enige plooivorming ontstaan, maar niet zo veel als bij afgedekt leer. Ook dit leer is verkrijgbaar in verschillende diktes.

 

Vol-aniline leer wordt ook wel volnerf leer genoemd. Het is een bovenhuids vatgeverfd runderleer en het heeft transparante beschermende afdeklaag. Het leer is niet gecorrigeerd. Hierdoor zijn alle natuurlijke kenmerken zichtbaar. Lederen stof van vol-aniline leer is echt een natuurproduct, nog meer dan de andere soorten leer. Hierdoor is ook elk meubelstuk dat bekleed is met dit leer uniek. Gebruikssporen blijven wel goed zichtbaar. Denk hierbij aan strepen en andere verkleuringen. De gebieden van de stoel waar op wordt gezeten, worden vaak wat donkerder van kleur dan de overige gebieden. Dit geeft de stoel echter wel meer karakter. Vol-aniline leer is ook vatbaar voor verkleuringen door zonlicht.

Toch liever uitbesteden?

Heeft u niet het volledige vertrouwen om de stoel zelf opnieuw te stofferen. Dan kunt u denken aan het inhuren van een professionele meubelstoffeerder. Een stoel bekleden kunnen zij als geen ander. U kunt heel eenvoudig een offerte aanvragen bij meerdere stoffeerders via de website van Offerteplek. Doorloop het onderstaande formulier en vraag binnen 2 minuten offertes aan om uw stoel weer prachtig mooi te laten schitteren in uw woonkamer.

Gratis offertes aanvragen

Vraag offertes op bij gespecialiseerde bedrijven. Geheel vrijblijvend en binnen 2 minuten geregeld.

 

1
2
Vul je postcode in
Vul je huisnummer in
Vul je straatnaam in
Vul je plaatsnaam in
Selecteer een optie
Volgende stap
Selecteer een optie
Selecteer een optie
< Vorige stap
Volgende stap
Vul hier je voornaam in
Vul hier je achternaam in
Vul een geldig telefoonnummer in
Vul een geldig e-mailadres in
Accepteer de algemene voorwaarden
< Vorige stap
Offertes aanvragen
Bedankt voor de aanvraag!

Uw offerte aanvraag wordt door Offerteplek verwerkt. U ontvangt binnen 2 minuten een bevestiging per e-mail.

Onze voordelen

Direct in zicht bij meerdere aanbieders

Altijd de béste prijs

Gratis en vrijblijvend

Binnen 2 minuten geregeld!

Kies voor lokale bedrijven

Benieuwd hoe Offerteplek werkt? Bekijk onze korte introductie video