Het vervoeren van een piano

Het vervoeren van een piano is een lastige klus waarmee voorzichtig moet worden omgesprongen. Gelukkig is het, indien het met beleid wordt gedaan, wel heel goed mogelijk om een piano te verhuizen. In deze blog staan we stil bij hoe zoiets goed kan worden gedaan.

Het vervoer van een piano is niet iets dat je zomaar even doet. Het vereist veel planning en inspanning. Niet alleen maakt het grote gewicht van het muziekinstrument het transporteren lastig, zo weegt een kleine buffetpiano al snel zo’n 160 kilogram, terwijl een vleugel al snel de 500 kilogram aantikt. Zelfs een kleine spinet is erg zwaar met zijn 140 kilogram. Oudere buffetpiano’s zijn topzwaar. Hierdoor zijn ze erg lastig om te vervoeren omdat ze instabiel zijn. Piano’s zijn ook erg delicaat en vatbaar voor krassen, inkepingen en deuken. Het is echter heel goed mogelijk om een piano, welke variant dan ook, te vervoeren als je onderstaande stappen in beschouwing neemt.

Probeer niet in je eentje een piano te vervoeren. Zoals we net ook al aangestipt hebben, is een piano erg zwaar en behoorlijk delicaat. Er kan van alles fout gaan tijdens het verplaatsen van een piano, al helemaal als je het alleen probeert te doen. Het vervoeren van een piano is echt een klus voor ten minste twee personen, maar regel bij voorkeur meer personen. Een vuistregel is om per 45 kilogram piano, één persoon nodig is voor de verplaatsing.

Plan je route. Het vervoeren van iets groots en zwaars zoals een piano wordt een heel stuk gemakkelijker als er een duidelijk plan is waar iedereen die meehelpt van op de hoogte is. Meet van tevoren alle deuropeningen op zodat je zeker weet waar je muziekinstrument wel en niet doorheen past en op welke manier het zou lukken. Als de piano niet door de deuren past of een trap af moet, dan is het misschien een beter idee om het via een raam te proberen met een verhuislift. Het is wel zo prettig als je dit van tevoren al weet, zodat je een dergelijke lift kunt regelen voordat de verhuiswagen voor de deur staat die dan weer op een ander moment terug zal moeten komen wanneer de lift er ook is. Dit bespaart geld.
Waarschijnlijk wordt de piano vervoerd in een verhuiswagen. Zorg voordat je met de piano in je handen staat, dat de laaddeuren van de wagen open staan. Zorg ook dat er planken liggen zodat je met de piano de verhuiswagen in kunt lopen. Dat maakt het inladen van het zware muziekinstrument veel gemakkelijker.
Als je meer dan alleen een piano wilt vervoeren, begin hier dan mee en doe daarna de lichtere meubelstukken die waarschijnlijk ook minder delicaat zijn dan de piano. Omdat een piano zo zwaar is, is het niet handig om deze pas te verplaatsen als iedereen die meewerkt al moe is van het eerdere sjouwwerk.

Bereid de piano voor. Vergrendel het deksel van de piano zodat deze tijdens het verplaatsen niet per ongeluk open kan klappen waardoor het deksel of de toetsen beschadigd kunnen raken. Wikkel daarna het hele muziekinstrument in dikke dekens of misschien zelfs in verhuisdekens. Bevestig deze dekens met dik touw of verpakkingstape zodat ze goed op hun plaats blijven zitten. Dit voorkomt krassen op de afwerking van de piano en het beschermt de hoeken.

Dan is het tijd om de piano daadwerkelijk te gaan verplaatsen. Doe dit rustig en met beleid. Zorg dat iedereen die meehelpt op elkaar is afgestemd. Til tegelijkertijd en stop ook tegelijkertijd om te zorgen dat iedereen een goede grip houdt. Til vanuit onder de behuizing. Verplaats de piano elke keer een klein stukje van enkele meters om ervoor te zorgen dat iedereen die tilt een goede grip heeft en blijft houden. Buffetpiano’s zijn meestal te topzwaar om te langdurig te kunnen tillen. Regel voor zo’n soort piano dan ook een onderwagen. Voor het tillen van de piano op de onderwagen geldt hetzelfde als zojuist beschreven. Zorg dat iedereen op hetzelfde moment de piano optilt en weer neerzet. Houdt bij het tillen een goede houding in acht. Til vanuit de knieën en houdt de rug recht om blessures te voorkomen.

Het vervoeren van een vleugelpiano gaat net even anders. Vanwege de afmetingen van een vleugelpiano wordt deze doorgaans op zijn zijkant vervoerd. Het is dus extra belangrijk om deuropeningen op te meten om er zeker van te zijn dat de vleugel er doorheen past. Vleugels worden door professionals vervoerd op een onderstel op wielen, een meubelroller. Deze zijn vaak te huren.
Til de baskant van de piano op en schroef vervolgens de poten van de vleugel los. Zet daarna de piano weer neer en wikkel de poten en de behuizing in verhuisdekens. Zorg ervoor dat de deksels van zowel de piano als het keyboard vergrendeld zijn. Let er tijdens het verplaatsen op dat de vleugel goed in balans blijft. De piano dient verticaal op het onderstel geplaatst te worden met de baskant op het onderstel, de treblekant naar boven gericht en het keyboard verticaal.

Wacht met het stemmen van de piano. Door het verhuizen kan de piano vals worden. Wacht met het stemmen totdat de piano op de definitieve plek staat. De piano heeft rust nodig voordat deze gestemd en bespeeld kan worden.

Zelf een piano verplaatsen of toch professionele hulp inschakelen?

Het is nu wel duidelijk dat het vervoeren van een piano geen gemakkelijke klus is. Het is dan ook helemaal geen schande en misschien zelfs wel een heel goed idee om professionele hulp in te schakelen bij het vervoer. Offerteplek helpt u graag bij het vinden van de juiste vervoerder. U hoeft enkel ons online aanvraagformulier voor offertes in te vullen en wij zorgen ervoor dat u spoedig offertes ontvangt van bedrijven die u kunnen helpen met uw klus. Zeker in het geval van trappen die de piano op of af moet is het verstandig om professionals om hulp te vragen.

Geplaatst in

Gratis offertes aanvragen

Vraag offertes op bij gespecialiseerde bedrijven. Geheel vrijblijvend en binnen 2 minuten geregeld.

 

1
2
Vul je postcode in
Vul je huisnummer in
Vul je straatnaam in
Vul je plaatsnaam in
Selecteer een optie
Volgende stap
Selecteer een optie
Selecteer een optie
< Vorige stap
Volgende stap
Vul hier je voornaam in
Vul hier je achternaam in
Vul een geldig telefoonnummer in
Vul een geldig e-mailadres in
Accepteer de algemene voorwaarden
< Vorige stap
Offertes aanvragen
Bedankt voor de aanvraag!

Uw offerte aanvraag wordt door Offerteplek verwerkt. U ontvangt binnen 2 minuten een bevestiging per e-mail.

Onze voordelen

Direct in zicht bij meerdere aanbieders

Altijd de béste prijs

Gratis en vrijblijvend

Binnen 2 minuten geregeld!

Kies voor lokale bedrijven

Benieuwd hoe Offerteplek werkt? Bekijk onze korte introductie video