Een straatje betegelen, hoe doet u dat?

Veel mensen kiezen ervoor om hun tuin, of een gedeelte daarvan, te betegelen. Dat is heel begrijpelijk, het staat immers mooi strak en het is onderhoudsvriendelijk. Ook is het een must voor een lekkere zitplaats in uw tuin. Maar een pad of terras aanleggen, is dat iets om zelf te doen of kunt u dit beter uitbesteden? En als u er dan voor kiest om zelf aan de slag te gaan, hoe gaat u dan te werk? In deze blog nemen wij de stappen met u door zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

 

De aanschaf van de tegels

Allereerst heeft u natuurlijk tegels nodig die u in de tuin kunt (laten) leggen. Er zijn veel verschillende soorten tegels op de markt: beton, gebakken tegels, natuurstenen tegels en zelfs houten tegels; met elk hun eigen prijs, stijl en eigen voor- en nadelen. U doet er goed aan om voor aanschaf de verschillende soorten met elkaar te vergelijken of u hierover te laten informeren door een expert. In ons blogartikel Het kiezen van de juiste tuintegel helpen we u hier ook graag mee.

Hoeveel tegels u precies nodig hebt, is gemakkelijk te berekenen. Meet de oppervlakte van het gebied op dat u betegeld wilt hebben (lengte x breedte) en deel dit door de oppervlakte van de tegels. Houdt er rekening mee dat u eventueel ook met halve tegels kunt werken. Er kunnen ook altijd enkele tegels tijdens het proces sneuvelen, dus het is verstandig om een paar tegels extra te kopen. Waarschijnlijk kunt u wat u over hebt later weer terugbrengen naar de plaats van aanschaf, hier kunt u altijd naar vragen. Vergeet ook de opsluitbanden voor de kantopsluiting niet.

 

Het leggen van de tegels

Het aanleggen van een bestrating is een flinke en tijdrovende klus die u niet moet onderschatten. Hieronder vindt u een stappenplan.

 

Stap 1: een vlakke ondergrond

U wilt uw straatje of terras er natuurlijk mooi strak bij hebben liggen en op gelijke hoogte met de rest van de tuin. Om dit resultaat te bereiken zal het oppervlak dat u betegeld wilt hebben moeten worden afgegraven. Graaf zo’n 15-20 cm diep. Hierna dient u ophoogzand aan te brengen. Gebruik een lange lat om het zand glad te strijken en gelijk stevig aan te drukken. Houdt er rekening mee dat een terras regenwater moet kunnen afvoeren. Een terras moet dus bijna onmerkbaar schuin aflopen. Een centimeter daling per meter terras is een goede vuistregel.

 

Stap 2: de kantopsluiting

De kantopsluiting is belangrijk om uw straatje of terras netjes te houden. De volgende stap is dan ook om de opsluitbanden neer te leggen. Deze passen op een bepaalde manier in elkaar. Misschien is het nodig om het aanstampen en het gladtrekken van het ophoogzand van stap 1 gedeeltelijk te herhalen.

Stap 3: het neerleggen van de tegels
U kunt de terrastegels nu op de vlakke ondergrond van zand neerleggen. Met een rubberen hamer tikt u de tegels aan om ze stevig vast te leggen.

Stap 4: Opvullen met zand
Na het leggen van de tegels sluit u de klus af door enkele scheppen zand op de tegels te scheppen, die u verdeelt met een bezem. Het is de bedoeling om alle voegen goed en volledig worden gevuld met zand. Hiermee verkleint u niet alleen de kans op verzakking van de tegels, maar ook de kans op onkruidgroei neemt hierdoor af. Dit vergemakkelijkt het onderhoud van uw terras of paadje op de lange termijn, wat natuurlijk mooi meegenomen is!

 

Betegelen uitbesteden
Wilt u na het lezen van dit artikel nog steeds graag een gedeelte van uw voor- of achtertuin betegeld hebben, maar bent u afgeschrikt door de stappen en pakt u uw klus liever niet zelf aan? Dat is geen enkel probleem! Vraag eenvoudig een offerte aan bij offerteplek en laat uw straatje voor u leggen door een professional.

Het kiezen van de juiste tuintegels

De kogel is door de kerk, u wilt uw tuin, of een gedeelte daarvan, betegeld hebben. U ziet het helemaal voor zich, op een klein detail na. Want welke tegels kiest u? Er is zo veel keuze. Gaat u voor gebakken tegels, natuursteen, houten tegels of beton? Wat zijn de voordelen van deze soorten tegels, en niet geheel onbelangrijk, wat zijn de nadelen? Geen nood, want in dit artikel helpen we u graag verder.

Verschillende soorten tegels
Er zijn verschillende soorten tegels op de markt die allemaal geschikt zijn om in uw voortuin of achtertuin neer te leggen. Deze stenen hebben allen zo hun eigen prijs, stijl, voor- en nadelen.  Want, eerlijk is eerlijk, betontegels ademen een totaal andere sfeer uit dan flagstones of houten tegels doen. Ook het onderhoud is anders. Het is daarom een goed idee om uitgebreid stil te staan bij uw keuze voor de tegels in uw voor- of achtertuin voor de aanschaf. Indien u nog geen goed beeld heeft van wat voor sfeer u in uw tuin wilt hebben, kunt u in woonmaggazines of op woonblogs mooie voorbeelden vinden. Hieronder gaan we verder in op de verschillende soorten tuintegels die op de markt zijn.

Gebakken tegels
Wanneer u op zoek bent naar wat kleinere tegels, zijn gebakken tegels een goede optie voor u. Deze tegels gaan jarenlang mee en zijn lekker robuust. Deze tegels zijn ook ideaal voor een tuin in romantische of mediterraanse stijl met mooie bruine en rode tinten. Een voordeel van deze tegels is dat ze door hun kleine formaat in veel verschillende legmotieven kunnen worden gelegd, wat een heel speels effect kan geven. Een voordeel van deze tegels is dat algen weinig kans krijgen om zich aan de tegels te hechten.

Betontegels
Ook betontegels zijn een goede optie als u op zoek bent naar tegels die lang mee gaan en wel tegen een stootje kunnen. Deze tegels komen goed tot hun recht in een strakke en moderne tuin met hun grijstinten. Verder behoren de betontegels tot de goedkoopste tegels die u kunt vinden voor het aanleggen van een paadje, oprijlaan of terras. Een nadeel van betontegels is dat deze na verloop van tijd wat kunnen verkleuren. Ze worden met de tijd iets lichter van kleur. Ook zijn betontegels vatbaar voor de groei van algen. Verkleuring kan worden tegengegaan met azijn en algen met speciale middeltjes die hiervoor te koop zijn. Kleurvaste betontegels bestaan echter ook, namelijk grindtegels. Deze tegels hebben een deklaag van grind.

Natuurstenen tegels
Bij natuursteen kunt u denken aan tegels van marmer, graniet, zandsteen, kwartsiet, kalksteen of leisteen. Deze tegels zijn ontzettend duurzaam. Natuurstenen tegels komen zowel goed tot hun recht in luxe, moderne tuinen in strakke vierkante of rechthoekige vormen, als romantische tuinen met een ongedwongen en grillige sfeer in de vorm van flagstones. Een nadeel van deze stenen is wel dat ze wat duurder zijn dan de alternatieven. Een voordeel is dan weer dat door het harde materiaal, algen geen kans hebben om zich aan de stenen te hechten en de tegels dus vrij van alggroei zullen blijven.

Houten tegels
Voor wie niet van stenen tegels houdt, is het zelfs mogelijk om te kiezen voor tegels van hout. Ook de combinatie van hardhout en steen kan erg mooi en sfeervol zijn. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor houten tegels in de tuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een houten terras met wandelpaden van stenen tegels. Houten tegels geven uw tuin een natuurlijke uitstraling. Houten tegels zijn ook eenvoudig schoon te maken, wat goed nieuws is, want algen hechten zich gemakkelijk aan hout. Hier zijn wel speciale middeltjes voor op de markt gebracht.

Geplaatst in

Gratis offertes aanvragen

Vraag offertes op bij gespecialiseerde bedrijven. Geheel vrijblijvend en binnen 2 minuten geregeld.

 

1
2
Vul je postcode in
Vul je huisnummer in
Vul je straatnaam in
Vul je plaatsnaam in
Selecteer een optie
Volgende stap
Selecteer een optie
Selecteer een optie
< Vorige stap
Volgende stap
Vul hier je voornaam in
Vul hier je achternaam in
Vul een geldig telefoonnummer in
Vul een geldig e-mailadres in
Accepteer de algemene voorwaarden
< Vorige stap
Offertes aanvragen
Bedankt voor de aanvraag!

Uw offerte aanvraag wordt door Offerteplek verwerkt. U ontvangt binnen 2 minuten een bevestiging per e-mail.

Onze voordelen

Direct in zicht bij meerdere aanbieders

Altijd de béste prijs

Gratis en vrijblijvend

Binnen 2 minuten geregeld!

Kies voor lokale bedrijven

Benieuwd hoe Offerteplek werkt? Bekijk onze korte introductie video