Een schutting plaatsen in 6 stappen

De schutting: een essentieel onderdeel van de meeste tuinen. Soms hebt u gewoon behoefte aan privacy. De buren hoeven immers niet overal van mee te genieten, of wel? Of misschien wilt u de grenzen van uw tuin duidelijk hebben, of een afrastering hebben om huisdieren binnen de tuin te houden. Het kan allemaal met een schutting. Maar hoe plaatst u zo’n ding zelf? We leggen het u uit in 6 stappen.

Stap 1: Meten is weten
Het begint allemaal met meten. Meet de omtrek van het gebied dat u wilt afscheiden. U kunt beter twee keer meten om er zeker van te zijn dat uw getallen kloppen. Het zou natuurlijk zonde zijn als u er halverwege het werk achter zou komen dat u tekort komt en u weer terug naar de bouwmarkt moet om de rest van het benodigde materiaal te halen. Wanneer u de juiste maten weet, kunt u een schutting gaan uitzoeken. Er bestaan kant-en-klare tuinschermen in verschillende modellen en van verschillende afmetingen. Kies welke het beste bij u past. Vergeet ook de tuinpalen niet. Deze dienen grofweg anderhalf keer zo lang te zijn als de schuttingschermen.

Stap 2: De palen voorbehandelen
Indien de palen onbewerkt de grond in gaan, zal er op den duur houtrot ontstaan wat de schutting vatbaar maakt voor stormschade. Dat wilt u natuurlijk niet hebben, daarom kunnen de schuttingpalen het beste worden voorbehandeld met teer. Ongeveer een derde van de paal zal straks de grond in verdwijnen, dus dat oppervlak plus nog enkele centimeters voor de zekerheid zal moeten worden ingesmeerd met de teer. De teer kan worden aangebracht met een blokkwast. Vergeet ook de onderkant van de paal niet mee te nemen.

Stap 3: De palen plaatsen
Als de palen zijn ingesmeerd, is het tijd om ze in de grond te slaan. Dit doe je door eerst een gat in de grond te maken op de juiste plek met behulp van een grondboor. Maak het gat zo’n 15 centimeter minder diep dan de lengte van de paal die de grond in moet. Plaats de paal in het gat en sla de laatste 15 centimeter in de grond met behulp van een palenrammer. Controleer vervolgens of de paal waterpas staat en corrigeer dit indien nodig. Dit is ook nodig als de grond schuin afloopt. Als de eerste paal staat kunt een een lijn spannen vanaf deze paal tot de plak waar de laatste paal moet komen. Zo weet u zeker dat u in een rechte lijn werkt.

Stap 4: De schuttingsteunen bevestigen
Als de palen eenmaal staan, is het tijd om de schuttingsteunen te bevestigen. Dit doet u door eerst op te meten hoe hoog de schuttingplanken zich bevinden van het schuttingdeel. Gebruik een boor van 3 millimeter om de gaatjes in de palen te boren en maak ze zo’n 2 centimeter diep. Bevestig vervolgens de schuttingsteunen.

Stap 5: De schuttingschermen bevestigen
Nu de schuttingsteunen bevestigd zijn, kunnen hier de schuttingschermen aan worden geplaatst. De schuttingdelen dienen iets boven de grond te hangen om ook hier houtrot te voorkomen. Zorg dat de schermen waterpas hangen. Om het monteren makkelijker te maken, kunt u het scherm tijdens het bevestigen op één of meerdere stenen laten rusten. Misschien moet het laatste scherm op maat worden gemaakt. Hier kunt u een cirkelzaag of een decoupeerzaag voor gebruiken.

Stap 6: De afwerking van de schutting
Om de schutting tegen hevige weersomstandigheden te beschermen, kunt u de schutting nog afwerken met zinken afdekkappen. Dit ziet er ook gelijk netjes afgewerkt uit. U kunt de schutting ook beitsen, als u dat wilt.

Ziet u het niet zitten om de schutting zelf of met de hulp van de buren neer te zetten? Dat geeft niets, u kunt bij offerteplek namelijk gemakkelijk uw klus plaatsen en zo in contact komen met professionals die het voor u doen!

Geplaatst in

Gratis offertes aanvragen

Vraag offertes op bij gespecialiseerde bedrijven. Geheel vrijblijvend en binnen 2 minuten geregeld.

 

1
2
Vul je postcode in
Vul je huisnummer in
Vul je straatnaam in
Vul je plaatsnaam in
Selecteer een optie
Volgende stap
Selecteer een optie
Selecteer een optie
< Vorige stap
Volgende stap
Vul hier je voornaam in
Vul hier je achternaam in
Vul een geldig telefoonnummer in
Vul een geldig e-mailadres in
Accepteer de algemene voorwaarden
< Vorige stap
Offertes aanvragen
Bedankt voor de aanvraag!

Uw offerte aanvraag wordt door Offerteplek verwerkt. U ontvangt binnen 2 minuten een bevestiging per e-mail.

Onze voordelen

Direct in zicht bij meerdere aanbieders

Altijd de béste prijs

Gratis en vrijblijvend

Binnen 2 minuten geregeld!

Kies voor lokale bedrijven

Benieuwd hoe Offerteplek werkt? Bekijk onze korte introductie video