Een groendak aanleggen in 3 stappen

Een eigen groendak: een fraai stukje natuur op uw eigen dak met gras of met andere plantjes. Wie loopt daar nou niet warm voor?  Het is dé manier om het tuinoppervlak te vergroten van de persoon die op de grond flink moet inleveren op groenoppervlak. Het is ook nog eens goed voor de isolatie en daarmee ook voor het milieu. Mooi meegenomen, toch?  Maar hoe moet u dat nou voor elkaar krijgen, zelf zo’n groendak aanleggen? In dit handige artikel leggen wij u dat uit in 3 eenvoudige stappen. Wij gaan hier uit van een extensief groendak, dus een dak waar niet op gelopen gaat worden. Verder nemen wij hier aan dat het een volledig plat dak betreft of een lichtelijk schuin lopend dak. Mocht u een sterk schuinlopend dak  willen omtoveren tot een groendak, neem dan in ieder geval contact op met een professional.

Stap 1: De voorbereiding
Als eerste is het van belang om het te bewerken oppervlak goed schoon te vegen . Vergewis uzelf ervan van de onderlaag van het dak ook daadwerkelijk waterdicht is om lekkage in de toekomst te voorkomen. In het geval er een regenpijp aanwezig is, dek het gat dan af met een boldraadrooster. Het gat dient ten alle tijden vrij te blijven. Dek het dus niet af met folie, beplanting, drainageplaten, of doeken.

Stap 2: Het substraat
Als het oppervlak is voorbewerkt, kan het substraat worden geplaatst. Plaats als eerste een strook van grof grind rond het rooster zodat het fijne substraat er niet in gespoeld kan worden. Knip vervolgens het beschermvlies, de drainagemat en het filtervlies voor op het dak op maat. Gebruik hiervoor een scherpe schaar. De drainagemat dient met de zogenaamde bekertjes omlaag te liggen en de zogenaamde gaten naar boven. Zorg ervoor dat de verschillende vliezen elkaar enigszins overlappen.
Voeg vervolgens het substraat toe en verdeel dit met de hand. Het is van belang dat u geen scherp gereedschap gebruikt hiervoor omdat dit het dak kan beschadigen. De dikte van de laag hangt af van de doeleinden die u voor ogen heeft. Wilt u gebruik gaan maken van vegetatiematten, dan moet u denken aan een substraatlaag van zo’n 4 centimeter. Wilt u losse planten gaan planten, dan dient de substraatlaag opgehoogd te worden naar zo’n 6 centimeter. Als uw dak flink op de wind ligt, maak dan de keuze voor kant-en-klare vegetatiematten en verzwaar dan de randen met tegels.

Stap 3: De beplanting
Wanneer het substraat eenmaal is uitgestrooid, kunnen de planten worden toegevoegd. Zoals eerder genoemd, kan dit in de vorm van een vegetatiemat die moet worden uitgerold of in de vorm van losse planten die in het substraat kunnen worden geplant. Planten die hier goed geschikt voor zijn Sedum-soorten zoals de Sedum spurium of de Sedum reflexum alsmede enkele rotstuin- en alpineplanten.

Voorbeelden van planten die erg geschikt zijn voor een extensief groendak zijn:
Acaena-soorten
Aster alpinus
Campanula cochlearifolia
Campanula portenschlagiana
Dryas octopetala
Linaria alpina
Primula auricula
Primula farinosa
Pulsatilla montana
Pulsatilla vernalis
Saxifraga-
soorten
Sedum-soorten
Sempervivum tectorum
Thymus serpyllum

Als ten slotte de losse planten in het substraat geplaatst zijn, dient het substraat nog bevochtigd te worden.

Offerteplek
Wilt u nu dolgraag een groendak op uw erf hebben liggen, maar ziet weet u na dit artikel nog steeds niet waar u moet beginnen omdat u twee linkerhanden hebt of vindt u het te veel moeite om hieraan te beginnen, of heeft u eenvoudigweg geen tijd om het zelf te doen? Vrees dan niet, want wij van offerteplek brengen u gemakkelijk in contact met professionals die een groendak voor u aan kunnen leggen. Plaats vandaag nog vrijblijvend uw klus bij Offerteplek!

Geplaatst in

Gratis offertes aanvragen

Vraag offertes op bij gespecialiseerde bedrijven. Geheel vrijblijvend en binnen 2 minuten geregeld.

 

1
2
Vul je postcode in
Vul je huisnummer in
Vul je straatnaam in
Vul je plaatsnaam in
Selecteer een optie
Volgende stap
Selecteer een optie
Selecteer een optie
< Vorige stap
Volgende stap
Vul hier je voornaam in
Vul hier je achternaam in
Vul een geldig telefoonnummer in
Vul een geldig e-mailadres in
Accepteer de algemene voorwaarden
< Vorige stap
Offertes aanvragen
Bedankt voor de aanvraag!

Uw offerte aanvraag wordt door Offerteplek verwerkt. U ontvangt binnen 2 minuten een bevestiging per e-mail.

Onze voordelen

Direct in zicht bij meerdere aanbieders

Altijd de béste prijs

Gratis en vrijblijvend

Binnen 2 minuten geregeld!

Kies voor lokale bedrijven

Benieuwd hoe Offerteplek werkt? Bekijk onze korte introductie video