12 tips voor een bank schoonmaken

Naast het bed is de bank het meest gebruikte meubel in uw huis. We liggen wellicht langer op bed dan dat we tijd doorbrengen op de bank, maar hier wordt wel het meest op “geleefd”. Geen wonder dat er van tijd tot tijd vlekken op de bank komen. Kinderen, huisdieren of olijke vrienden. Allemaal potentiële bronnen voor de bevuiling van uw bank.

Sommige vlekken zijn eenvoudig te verwijderen en anderen zijn weer wat hardnekkiger. Er is dan zwaarder geschut nodig om die onverzettelijke vlek te lijf te gaan.

Een bank schoonmaken kan op verschillende manieren. U kunt veel zelf proberen voordat u een meubelstoffeerder moet inschakelen. Daarom krijgt u van ons in totaal 12 tips om mee aan de slag te gaan.

1. Hou rekening met het materiaal van de bank

Een bank komt niet alleen in vele vormen en maten. Er is ook een enorme keuze in stof en leer. Zoals fluweel, velours, buffelleer en ga zo nog maar even door. Elke type materiaal kan anders reageren op bepaalde middelen. Mocht u nog een onderhoudsboekje van de bank hebben, bekijk deze dan eerst. Hier staat vaak in hoe de bank behandeld moet worden en wat u beter niet kan doen. En wie weet staat hier ook wel de gouden tip in!

2. Start altijd met de stofzuiger

Voor je überhaupt van start gaat wil je er zeker van zijn dat de oppervlakte van de bank vrij is van kruimels, stof en andere (spreekwoordelijke) rommel op de bank. Neem daarom eerst de stofzuiger in de hand en stofzuig de bank netjes schoon.

3. Altijd eerst testen!

Een hele belangrijke tip! Ongeacht welke methode of middel u ook kiest: test het eerst op een onopvallende plek op de bank. Wanneer er gebruik gemaakt gaat worden van reinigingsmiddelen is dit een absolute aanrader. Het zou natuurlijk heel zuur zijn als u vol goede moed aan de slag gaat met het schoonmaken van uw geliefde bankstel en dit verkeerd uitpakt.

Wederom is het materiaal van de bank ontzettend belangrijk. Stoffen kunnen anders reageren dan leren banken. Het komt regelmatig voor dat velours banken na verloop van tijd al lichte vlekken kunnen krijgen wanneer er met (teveel) water wordt schoongemaakt. Probeer het daarom altijd eerst even uit en wacht het resultaat af voordat u verder gaat.

4. Het begint bij de basis: water en een (natte) doek

De eerste wapens binnen het arsenaal zijn natuurlijk een emmer water en een doek. Maak een emmer met lauwwarm water aan en dompel de doek hierin onder. Wring de doel vervolgens goed uit en wrijf voorzichtig over de vlek. Het stof/materiaal rondom de vlek mag best een beetje nat worden. Vervolgens legt u de vochtige doek op de vlek en laat u deze drogen.

Extra tip: probeer te voorkomen dat u de bank te nat maakt. Hierdoor trekt het vuil verder naar buiten en dit veroorzaakt kringen.

5. Te vinden in elk huishouden in het kastje onder de gootsteen: schoonmaakazijn

Een veelgebruikte truc is lauw warm water met schoonmaakazijn. Een beproefde methode die goed helpt bij oppervlakkige vlekken en vuil. Wrijf met een vochtige doek en wat schoonmaakazijn voorzichtig over het oppervlak. Maak de bank wederom niet te nat. Laat het vervolgens opdrogen en bekijk het resultaat. Doorgaans is dit een zeer succesvolle methode!

6. Ammoniak als oplossing

Een (stoffen) bank is ook heel goed schoon te krijgen met ammoniak. Zowel bij oppervlakkige als hardnekkige vlekken heeft ammoniak zijn waarde bewezen. Het is tevens een goede ontvetter. Gebruik een emmer water en doe hier een scheut ammoniak in. Gebruik vervolgens een zachte, uitgewrongen doek om het oppervlak schoon te schrobben.

Kleine tip: zet wel een raampje open. Ammoniak ruikt niet naar rozenblaadjes of lavendel. Een beetje frisse lucht is dan wel zo lekker. Schoonmaakhandschoenen zijn ook aan te raden.

7. Lekker ouderwets met Groene zeep

De haast mythische groene zeep mag natuurlijk niet in ons lijstje ontbreken. Al tientallen jaren is groene zeep een van de beste vrienden van het huishouden geweest. Het is een zachte zeep en daardoor uitermate geschikt voor verschillende toepassingen. Zo ook het schoonmaken van een bank. Een bank schoonmaken met groene zeep gaat heel eenvoudig. Masseer een beetje groene zeep in met een vochtige doek, wrijf vervolgens nog even na en voila!

8. Spa Rood als schoonmaakmiddel

Gaan we nu daadwerkelijk Spa Rood als tip geven? Jazeker! Wij snappen dat u niet direct aan een frisdrank zou denken om een bank met schoon te maken. Logisch ook, want normaal drinkt u het als een verfrissing. Gek of niet, Spa Rood heeft al behoorlijk wat mensen uit de brand geholpen met wijnvlekken in hun tapijt. Probeer het ook eens op uw bank. Giet Spa Rood over de vlek en schrob de vlek eruit met een zachte doek. Het resultaat zal u verbazen.

Aanvullende tip: pas deze tip toe kort nadat de vlek is gemaakt anders zal het effect minimaal zijn.

9. Stoomreiniger / tapijtreiniger

Een effectieve manier is het gebruik van een stoomreiniger. Loop de lokale verf- of behangwinkel binnen, gegarandeerd dat u er een kunt huren (vergeet niet om instructies te vragen). Een stoomreiniger heeft een uitstekende reinigende werking. Ideaal dus om uw stoffen bank mee schoon te maken. Een leuke bijkomstigheid is dat de bank ook weer snel opdroogt en dat u snel weer van uw schone bank kunt genieten.

Durft u het zelf niet aan om met een stroomreiniger in de weer te gaan? Dan kunt u een specialistisch bedrijf inhuren om de bank voor u te reinigen.

10. Een reinigingsmiddel kopen

Naast de standaard schoonmaakmiddelen onder de gootsteen zijn er ook speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Het voordeel van deze producten is dat ze in verschillende variaties komen. Dit houdt in dat er specialistische middelen zijn voor bijvoorbeeld een bepaald type leer. Dit geeft al wat meer garanties dat het uw probleem gaat oplossen. Ga daarom naar de winkel en laat u eens goed informeren.

11. Gebruik een spray om uw bank te impregneren

Voorkomen is beter dan genezen. Bescherm uw bank tegen viezigheid en vlekken door de bank met regelmatig te impregneren. Er zijn verschillende sprays verkrijgbaar waarmee u dit kunt doen. Wanneer een bank geïmpregneerd is, zal hij vuilafstotend zijn. Wanneer er dan gemorst wordt op de bank is de vlek heel eenvoudig weg te poetsen met een warme vochtige doek. Probeer het eens.

12. Huur een gespecialiseerd bedrijf in

Soms heeft u de pech dat het gewoon niet wil lukken om vlekken uit uw bank te krijgen. Dan is het tijd om professionals in te schakelen. Er zijn in Nederland meerdere bedrijven die zich specialiseren in het reinigen van bankstellen. Met behulp van hun apparatuur kunnen ze uw bank compleet reinigen en hem weer zo goed als nieuw maken. Als kers op de taart zorgen ze er ook nog voor dat het bankstel lekker fris ruikt.

Bent u benieuwd naar de kosten voor uw bank? Vraag eenvoudig een offerte aan bij meerdere bedrijven voor de beste prijs.

Gratis offertes aanvragen

Vraag offertes op bij gespecialiseerde bedrijven. Geheel vrijblijvend en binnen 2 minuten geregeld.

 

1
2
Vul je postcode in
Vul je huisnummer in
Vul je straatnaam in
Vul je plaatsnaam in
Selecteer een optie
Volgende stap
Selecteer een optie
Selecteer een optie
< Vorige stap
Volgende stap
Vul hier je voornaam in
Vul hier je achternaam in
Vul een geldig telefoonnummer in
Vul een geldig e-mailadres in
Accepteer de algemene voorwaarden
< Vorige stap
Offertes aanvragen
Bedankt voor de aanvraag!

Uw offerte aanvraag wordt door Offerteplek verwerkt. U ontvangt binnen 2 minuten een bevestiging per e-mail.

Onze voordelen

Direct in zicht bij meerdere aanbieders

Altijd de béste prijs

Gratis en vrijblijvend

Binnen 2 minuten geregeld!

Kies voor lokale bedrijven

Benieuwd hoe Offerteplek werkt? Bekijk onze korte introductie video